Půjčka v rodině

Půjčka v rodině či mezi přáteli: Vyplatí se či nikoliv?

Půjčit si peníze od rodiny nebo přátel se může zdát jako rychlé, snadné a především levné řešení finanční potřeby či tísně. Taková transakce s sebou ale nese nejen finanční, ale i emocionální dopady, které mohou mít negativní vliv na vztahy. Vyplatí se o půjčku požádat blízké nebo byste se měli takovému řešení raději vyhnout?

Půjčky v rodině nebo mezi přáteli a jejich výhody

Jednou z hlavních výhod půjčky od rodiny či přátel jsou bezesporu nižší či dokonce žádné úroky. Zatímco banky a finanční instituce si účtují poplatky a úroky, blízcí si často vyjdou vstříc a nabídnou si výhodnější podmínky splácení.

S takovou půjčkou zdarma můžete ušetřit nemalé peníze a zbavit se finančních starostí. Velkým plusem i rychlost, s jakou si můžete peníze půjčit. V mnohých případech se vyhnete většině formalit, takže nemusíte čekat, než někdo vyhodnotí vaši žádost a vyplatí vám peníze na váš účet. Kromě toho se můžete dohodnout také na individuálních podmínkách splácení.

Potenciální rizika půjček v rodině nebo mezi přáteli

I přes zmíněné výhody je třeba znát stinnou stránku půjček mezi blízkými. Hlavním rizikem je vznik konfliktů z důvodu nesplácení. Nedorozumění ohledně splácení může vést k hádkám, nedůvěře a v krajních případech k úplnému narušení vztahů.

Dalším rizikem je právní nejistota. Na rozdíl od bankovních institucí, kde je vše podložené smlouvami a právními dokumenty, půjčky mezi blízkými často probíhají jenom na dobré slovo a bez písemné smlouvy. V případě sporu je obtížné domoci se svých práv a vymáhat dlužnou částku.

Jak na sjednání půjčky mezi blízkými

Pokud chcete minimalizovat rizika a předejít zbytečným konfliktům, sepište písemnou smlouvu, v níž budou uvedeny všechny náležitosti a podmínky splácení. Smlouvu podepište a každý si ponechte jednu kopii.

Kromě písemné dohody je klíčová otevřená komunikace. Pravidelně se informujte o průběhu splácení a v případě jakýchkoliv problémů se o nich nebojte mluvit. Domluvte se na tom, že vše bude transparentní. Veďte si společné záznamy o splácení, k nimž budete mít oba přístup.

Alternativy k půjčkám v rodině nebo mezi přáteli

Pokud se obáváte rizik spojených s půjčkou od blízkých, existují alternativní možnosti. Klasiku představují půjčky od bank a nebankovních institucí, případně půjčky od soukromých osob. Nabízejí různé typy úvěrů, jako jsou spotřebitelské úvěry, kreditní karty, kontokorenty a další. Přestože se bankovní a nebankovní úvěry mohou zdát podobné, jsou mezi nimi velké rozdíly. Oba poskytovatelé nicméně podléhají přísnému dohledu České národní banky.

Pozor dávejte na nebankovní instituce poskytující půjčky klientům s horší bonitou za cenu vyšších úroků a poplatků. Stále se na trhu najdou podvodné společnosti a lichváři. Pořádně si daného poskytovatele proklepněte a ujistěte se, že je důvěryhodný. Před podpisem smlouvy si důkladně prostudujte podmínky a vypočítejte, kolik za půjčku zaplatíte.

Půjčka v rodině nebo mezi přáteli může být dobrým pomocníkem, pokud se k ní přistupuje zodpovědně. Pečlivě zvažte všechna pro a proti a zvolte tu nejvhodnější variantu pro vaši situaci. Nezapomeňte, že vaše dobré rodinné a přátelské vztahy by měly být na prvním místě.